Image

Legenda o Babinoj reci

Legenda kaze da je ovuda prolazio glavni put od Kraljeva do Beograda, i hajduci su upravo ovde čekali Turke i otimali im harač. Jednom prilikom, Turci su naišli na baku, koja je prolazila tim putem i u džakovima nosila vunu na češljanje, i naterali je da u te džakove ubaci dukate. Hajduci su otkrili taj pokušaj Turaka da prenesu harač, oduzeli su baki dukate i baku, optuženu da je htela da pomogne Turcima i da je izdajnik, bacili u reku koja je proticala pored puta. Od tada ta reka, a danas potok koji protiče kroz imanje Živkovića, nosi ime Babina reka, po kojoj je i zaselak Trbušnice dobio ime.

Babina reka je nastala tako što nisam vajao u drvetu i slikao na platnu, nego sam je stvarao u prostoru. Trudio sam se da je arhitektonski uskladim po mojoj zamisli i da svaki detalj bude na svom mestu. Slaviša Živković , vlasnik i idejni tvorac etno sela Babina reka

Sa radom je počelo u leto 2010. godine, a izgradnja i pripreme su trajale deset godina.

Usudite se da prođete kroz kapiju iznad koje piše „Ko prođe da se zaljubi“, prošetajte se „Sokačetom dobrodošlice“ i ispratite sunce na zalasku sedeći na „Klupi za zaljubljene“. Prva građevina koja je ovde nastala danas je galerija-restoran, ukrašena uramljenim slikama starih kuća Srbije i motiva Šumadije- autorska dela Slaviše Živkovića. Tu je i kamin koji, posebno u zimskim mesecima, stvara prijatnu atmosferu za oko tridesetak gostiju. Teško je odoleti „Bunaru želja“, „Zid poznatih“, kafanskim stolovima sakrivenim u velikim buradima ili raznim kućnim alatima kojih ima svuda po dvorištu. Na udaljenosti od samo 50m nalazi se i jezero, kao i potok po kome je kompleks dobio ime- „Babina reka“. „Igralište prijateljstva“, teren za košarku, mali fudbal i stoni tenis su dostupni za ljubitelje rekreacije. U planu je i proširenje smeštajnog kapaciteta i izgradnja „Velikog zavičajnog muzeja“.

Sa ponosom ističemo da se u dvorištu nalazi i postavka mermernih skulptura Bogosava Živkovića. Dok budete šetali, stihovi Dobrice Erića mamiće vaše poglede i uzdahe.

Kada dođete u Babinu reku, mogu da se prepuste čarima kompleksa, šetnji i uživanju u prirodi, pecanju, ali i da obiđu prirodne i kulturno-istorijske znamenitosti Lazarevca, Aranđelovca i Topole, kao brojne vinske podrume tog kraja.